Bady potvrdil na Polabské stezce kondici, došel s nejrychlejšími

15.05.2013 13:20

„Co myslíš, sedí mi to?“ Mám si vzít velikost S/M nebo M? Co očko, není moc blízko ocasu?“ Poslední minuty před začátkem závodu prožívá náš tým stres. Badyho chytla nákupní horečka, společně s ostatními účastníky okupuje stánek s dogtrekkingovým vybavením. Začínám se obávat, jestli mu dvouměsíční nucený klid na lůžku nezpřeházel hodnoty. Co bude dál? Psí kadeřník, pedikúra, vyhlazení vrásek?

 

Od startu drží závodní pole nezvykle ostré tempo. První úsek je společný pro soutěžící 10ti i naší 30ti-kilometrové trasy. Kvůli úvodní módní vložce nemám přehled, kdo absolvuje jakou variantu a na koho si mám dávat pozor, ale zato Bady si spokojeně vykračuje se vztyčenou hlavou v nových, pohodlných kšírech.

 

Podrobný itinerář nás vyvádí ulicemi Lysé k řece Labi, jejíž tok sledujeme až ke zdymadlu, kde odbočujeme na polní cestu. V otevřené krajině vidíme spoustu závodníků a Badymu se také vrací investice do slušivého oblečení, zamilovává se do něj fenka německého ovčáka. Ne a ne se dostat před ní, pořád na nás doráží a chce si hrát.

 

U osady Řehačka se trasy rozdělují, loučíme se s Badyho láskou a pokračujeme mezi chaty. Za restaurací plníme první úkol, opisujeme nápis vyrytý v dřevěné lávce. Ze zarostlých břehů tůně se ozývá bzučení hmyzu a zpěv ptáků. Hladinu sledují oči rybářů trpělivě čekajících na své úlovky. Rád se toulám mezi těmito prastarými polabskými jezírky odkazujícími na původní meandrující přírodní koryto řeky. Člověk jakoby vstoupil do světa, kde se zastavil čas a daleko zůstalo hektické žití měst.

 

U kříže na začátku Byšiček opisuji další potřebné údaje. V blízké zahradě za plotem sedí fenka bernského salašnického psa, kterou při jednom z našich zimních tréninků honily na kolech po celé vesnici děti, jimž utekla. K jejímu zdárnému návratu tenkrát pomohl jako návnada Bady:-) Přecházíme kulatou náves, tzv. okrouhlici a za pár minut se kocháme pohledem na kapličku sv. Václava stojící uprostřed Císařských lesů. Obě zajímavosti tvoří prvky, jimiž vtisknul hrabě František Antonín Špork místní krajině barokní ráz.

 

Na cestě do Káraný si uvědomuji, že jsem od rozdělení tras nepotkal žádného závodníka. Několikrát dokola za chůze studuji itinerář. Jdu správně. Kde teda všichni jsou? Střídáme chůzi s během, možná na někoho časem narazíme. Ve vsi zjišťuji odpověď na poslední otázku, opisuji si název piva, které točí hostům v restauraci U Ferusů, napojujeme se na modrou turistickou stezku a vydáváme se dlouhým lesním úsekem do Staré Lysé.

 

Polní cestu ze Staré Lysé k přírodní rezervaci Hrabanovská černava pokrývá bláto a navíc začíná pršet. Bady naštěstí upřednostňuje funkčnost před slušivostí svých nových kšír a vesele si to štráduje jakoby se před námi vinul do dáli červený koberec a bylo příjemné slunečné počasí. Déšť sílí, ale psychickou podporou nám jsou dva cyklisté (zřejmě otec a syn) jedoucí pár metrů před námi. Snažíme se s nimi držet tempo.

 

Odpověď na poslední otázku zjišťujeme z cedule naučné stezky u Hrabanovské černavy. Prší stále silněji, itinerář začíná být rozmočený. Počasí se však naštěstí umoudřuje o pár metrů dále u psího útulku. Procházíme sice mokrými ulicemi Lysé nad Labem, ale již bez deště.

 

Zpět na cvičák se vracíme s časem 3:45. Dle zprávy organizátorů to stačí zatím na 2. místo. Chvilku po nás přichází další závodník a vzhledem k jeho pozdějšímu startu začíná být jasné, že mezi spodními příčkami bedny budou rozhodovat pouhé minuty. Popíjíme pivo, vychutnáváme si krkovičku z grilu a s napětím čekáme na výsledky. Potvrzeno! Po dvouměsíční zdravotní přestávce Bady udržel tempo s nejrychlejšími a vybojoval 2. místo.

 

Děkujeme ZKO v Lysé nad Labem za výborně zajištěný závod, určitě se s Badym příští rok rádi znovu objevíme na startovní listně.

 

FOTKY z akce najdte na těchto odkazech: naše foto + foto organizátora.

 

Výsledky (kategorie 30 km):

  1. Marcel Bubeník, Ennie, 3:19:40
  2. Jiří Zita, Bady, 3:43:45
  3. Martin Kubica, Quentin, 4:01:22
  4. Jana Převrátilová, Lucky Dream, 4:57:36
  5. Klára Tasovská, Fred, 4:57:46
  6. Terezie Paukertová, Agi, 4:58:43
  7. Lenka Kupříková, Woody a Denny, 6:02:17
  8. Karolína Kopcová, pes z útulku, 6:03:17
  9. Jitka Tůmová, Ellis, Amy a Eman, 6:05:25
  10. Janka Tržilová, Bessinka, 6:06:21
  11. Petra Červinková, Mayla, 6:35:32
  12. Zdeněk Hrstka, Bert, 6:35:46
  13. Angelika Kockova, Shorty, 6:48:26
  14. Martin Tužinský, Arusha, 6:57:18
  15. Jan Pasecký, Simba, 6:57:18
  16. Jan Švec, Sára, 6:57:25
  17. Martina Doležalová, Chiquita, 6:57:25
  18. Tomáš Bílek, Misie, 8:45:00
  19. Blanka Bílková, Ben, 8:45:00