IV. Sraz entlebušských salašnických psů - pohledem účastníků

26.10.2015 21:55

O víkendu 4. -6. 9. 2015 se konal již 4. ročník srazu Entlebuchských salašnických psů. Organizátoři pro letošní ročník vybrali krásné místo Luckého vrchu s ubytováním v jedinečné prvorepublikové chatě. Bylo to místo, kde jsme se cítili jako doma my i naši čtyřnozí kamarádi.

První den srazu byl pátek, během něhož se účastníci sjížděli na místo. Kdo přijel dříve, měl možnost prozkoumat blízké okolí a zjistit, kde jsou třeba vosí hnízda.

Po setmění jsme se přesunuli do chaty, kde postupně začal seznamovací večer, kterého se perfektně zhostili Drahoňovští. Večer probíhal v soutěžním duchu. Hrály se hry na principu Riskuj a Aktivit. Všichni jsme se zasmáli, ale také u některých otázek poučili. Po soutěžení ještě proběhlo po tmě před chatou hromadné venčení pejsků a pak se šlo spát.

Druhý den byl soutěžní a přednáškový.  Během dne jsme si zasoutěžili hned třikrát. První soutěž začala po snídani a jmenovala se Bufet. Soutěžili spolu páníčkové a jejich čtyřnozí kamarádi. Cílem bylo úspěšné přivolání pejska, který musel proběhnout mezi miskami s pamlsky. Následně se musel páníček trefit míčkem na cíl. Je potřeba zmínit, že pejskové byli mnohdy šikovnější, než páníčkové.

Cílem druhé soutěže – Agility 50/50 – bylo absolvovat dráhu agility s pejskem. Jednu polovinu překážek musel úspěšně zvládnout pejsek, druhou polovinu páníček. Nejdříve jsme si prohlédli ukázku od Zuzky Novotné a Petry Vyplelové, kde Petra běžela jako pejsek a Zuzka jako páníček. Musím podotknout, že ukázka byla opravdu povedená a pokud by byla soutěžní, zasloužily by si holky vyhrát za provedení. Soutěžili malí i velcí a všem to šlo velmi dobře.

Při poslední soutěži jsme se prošli krásným okolím Luckého vrchu a hledali ztracené ovečky. Někdo pojal soutěž hodně sportovně, někdo se prošel, aby mu lépe chutnala večeře. Před večeří bylo vyhlášení výsledků a oceněni byli ti nejlepší v jednotlivých soutěžích.

Celou sobotu panovalo na Luckém vrchu krásné letní počasí, které jistě všechny potěšilo.

V průběhu soboty byly na programu také tematické přednášky a ukázky dogfrisbee a techniky skoku pro pejsky. Přednášky se týkaly Behaviorálních principů učení, což bylo velice poučené a po přednášce vzniklo hodně dotazů, které nám Petra Vyplelová ráda zodpověděla. Při následné praktické ukázce se řešily konkrétní „problémy“ jednotlivých páníčků s výchovou pejsků. Dozvěděli jsme se například, jak postupovat při nácviku navlékání postroje či náhubku, jak eliminovat nežádoucí štěkání a spoustu dalšího. Ukázku dogfrisbee nám se svou fenkou Májou (Aqua Limpia Locolindo) předvedla Zuzka Novotná.

Po večeři se opět všichni sešli v útulné restauraci v chatě a za dobré nálady se hovořilo do pozdních nočních hodin.

Poslední den v neděli po snídani byla na programu vycházka po vzdálenějším okolí. Byl naplánován přibližně osmikilometrový okruh. Pejsci měli během procházky příležitost se pořádně spolu proběhnout.

Celý sraz se povedl. Proběhl v nádherném prostředí Žďárských vrchů. Organizačně byl připraven výborně a hodí se touto cestou poděkovat organizátorům Pavlíně Janákové a Jirkovi Zitovi, sponzorům a v neposlední řadě personálu chaty  na Luckém vrchu.

Již nyní se těšíme na další ročník!

Adéla Keramidasová a Petr Krátký

Foto: Pavel Koláček

https://zitmanovi.rajce.idnes.cz/IV._Sraz_entlebusskych_salasnickych_psu_4.-6.9.2015_Lucky_vrch/

Akci podpořili: Klub švýcarských salašnických psů, firma Mapes, e-shop Spokojenypes.cz s.r.o., Studio SMS, CycloSchein, Eva Pačesová, Kateřina Jozová