Motorová Maggie vybojovala za Badyho v Kersku 3. místo

04.04.2013 21:01

 

Brzy ráno přijíždíme do místa konání letošních Dogtrekkingových hrátek jarním Polabím, jimž je Kersko, malebná lesní obec spjatá se slavným českým spisovatelem Bohumilem Hrabalem, paradoxně velkým milovníkem koček:-) Ač zde dnes nebude soutěžit, doprovází nás i Bady, aby dohlédnul na zdárný průběh organizace na začátku závodu, do kterého za sebe posílá náhradnici.

 

Ukňouraná stafordšírská bulteriérka Maggie vydávající podivné zvuky a psovod netušící, jak ji uklidnit, rozhodně nepůsobí dojmem horkého želízka v boji o bednu, přesto nás obava z tvořících se front u prvního kontrolního stanoviště umístěného pár kilometrů za startem nutí nasadit hned na začátku ostré tempo. Daří se nám předejít několik závodníků kategorie „výlet“ a dohnat pár „midařů“, kteří vycházeli před námi. Zároveň se kolem nás míhají běžci vypadající spíše jako canicrosaři než dogtrekaři.

 

Kontrola povinné výbavy probíhá bez výraznějšího zdržení a my se vydáváme dál. Trasa 42,7 km není nedělní procházkou, proto řeším v hlavě dilema, zda-li držet zběsilé tempo z úvodní části nebo lehce ubrat. Běžce nedoženu a ostatní závodníky mé kategorie mám na očích nebo za sebou. Ale, co když nezvládnu otázky, na něž musím hledat odpovědi v terénu? Jedna chyba znamená deset trestných minut. Při pohledu na Maggie se rozhoduji pro první možnost – nesnižovat rychlost. Pomalu začínám věřit informacím o její hyperaktivitě. Vedle mě jde pět set koní, nadupaný motor desetiválec s neuvěřitelným výkonem a k tomu přiměřenou spotřebou (mizí půlka pamlskovníku) a nutností občasného dolití vody do chladiče (Labe, lahev v batohu).

 

Na soutoku Výrovky a Labe hýřím optimistickou náladou, vychutnávám si příjemné jarní počasí a uvědomuji si, jak mě tento sport baví. Být na cestě, kráčet si svobodně přírodou, mimo větší civilizaci… Do toho od startu až k Hradišťku potkávám spoustu závodníků, mezi nimi Matuše, Lucku a Denisu se smečkou anglických kokršpanělů a Martinu s bíglem Maverickem. V podstatě se posouvám od jednoho k druhému kupředu.

 

Krize přichází u zdymadla v Přerově nad Labem. Radostné pocity střídá psychická a fyzická únava. Asfaltová cesta vedoucí od řeky polem k obci je ubíjející. Nikdo za námi, nikdo před námi. Na kontrolním stanovišti v restauraci U skanzenu si nechávám dát do propozic razítko a přesvědčuji se u hostinského, že tu před námi již byli běžci. Z Přerova nad Labem do Starého Vestce vede tvrdá polní cesta. Mám velké nutkání to ukončit, asi jsem to s tím tempem přehnal.

 

Následuje jediný výstup celého závodu – Břístevská hůra. Leze se po její severní straně, kde se místy drží ještě sníh, cesta je mokrá, klouže. Na vrcholu se nachází zřícenina kaple Povýšení sv. Kříže, u ní se konečně dávám dohromady. Hecují mě k tomu dva závodníci, které sleduji z vyhlídky. Blíží se od Starého Vestce. Jsem schovaný mezi stromy, ale další úsek vede otevřeným terénem, pokud mě spatří, mohlo by je to vyprovokovat k závěrečnému soutěžení a to nechci, proto celou polní cestu od hůry až do Psáreckého lesa běžím. Ve chvíli, kdy vylézají ke kapli, stojím skryt pod stromy.

 

Zbylou část závodu vnímám jakoby z jiného světa. Velenka, dlouhá lesní rovinka, zatáčka, silnice na Poděbrady, necháváme projet několik aut, přecházíme, otevíráme dveře motorestu Ohio. Cíl! Objednávám si pivo a postupně zjišťuji, že náš čas 6 h 29 minut znamená umístění na 3. místě. Maggie podivným kňouráním škemrá, abychom si dali ještě jedno kolo:-) Za odměnu a k utišení dostává od organizátorky Martiny ještě před vyhlášením výsledků část výhry, poctivě si ji vybojovala, byla motorová.

 

Dvě fotky, pamětní list a propozice najdete ZDE.

 

Výsledky MID muži (42,7 km)

 

Peter Stolárik, Arletka, maďarská vyžla) čas 4:30

Jan Rychnovský, Esko Bohemia Labín, BOM, čas 5:50

Jiří Zita, Maggie, stafordšírský bulteriér, čas 6:29

Roman Tůma, Honeyboy Yatus, samojed, čas 6:43

Petr Havlík, Aram, hovawart, čas 6:45

Jan Pačes, Wendy a Eki, německý ovčak a laikoid, čas 8:39

Libor Bolehovský, Connie z Boršova, chodský pes, čas 8:43

Josef Trnka, Gapr (Asan Gaviro), chodský pes, čas 8:49